duminică, 28 mai 2017

Santana: Welcome - o capodopera de sunet cu ingeri in background

Voi incerca sa va povestesc ce se intampla in primele minute ale acestei calatorii muzicale, urmand ca apoi sa continuati aceasta experienta sonora intesata cu ingeri, fara vreo alta infrluenta din afara. 

Welcome a iesit pe piata in anul 1973 (eu aveam 13 ani in vremea aceea, dar l-am ascultat prima oara pe la varsta de 16 - 17 ani).

Albumul se deschide cu un sunet suav de keyboard, ca o raza de soare de primavara timpurie, sau ca un fluid diafan de particule divine aparut dintr-un neant primordial, pentru ca numai dupa cateva secunde sa se dezvolte ca un tumult armonios dominat de de un sunet de chitara puternic evocator. Treptat, tumultul sonor de origine divina se estompeaza, facand loc urmatoarei piese, unde vocea aminteste de prima mirare atunci cand te nasti din pantecul matern si, o data ce vezi lumina zilei incepi deja sa-ti umpli fiinta de Dragoste, Devotament si Renuntare. Ceea ce te va urmari toata viata. Te las in continuare sa visezi pe acordurile acestui splendid album. Bine ai venit in lumea noastra!





miercuri, 10 mai 2017

Paul Beauchamp: Grey Mornings


‘Compozitiile muzicale pot fi foarte triste, insa poti simti o placere in aceasta tristete. Ieftina consolare este aceea ca: vei fi fericit. Consolarea superioara o atingi cand iti place si recunosti propria nefericire, cand iti place si iti recunosti soarta, destinul si viata asa cum sunt ele, si de aici incolo incepi sa atingi un si mai mare nivel al constiintei’. Umberto Eco

Fiind un iubitor, atat de suferinta cat si lungi meditatii, de furie sau stari mentale caleidoscopice, label-ul italian Boring Machines ne incanta cu aceasta frumoasa 'drona' suspendata. Fiind compus in perioada in care locuia in locul natal al lui Umberto Eco, regiunea Piedmont din nordul Italiei, Grey Mornings este al doilea album solo al lui Paul Beauchamp (ex Boring), inregistrat in America si care pare sa aiba intentia de a exprima si destructura sensibilitatea ecologica pe care omul o poseda in mod involuntar; in acest caz ceata persistenta si norii diminetilor mediteraneene.

Chiar acceptand faptul ca fundalul muzical ar putea fi pe alocuri limitat, semantica titlului fiecarei compozitii in parte, precum si ordinea acestora, pot sugera multiple interpretari - depinzand de mediul in care sa gaseste ascultatorul si de starea sa de spirit.

Piesele de pe album sunt urmatoarele:

1. Condense
2. Craw
3. Tendril
4. Dissipate
5. Enclose
6. Drift
7. Haze
8. Settle
9. Murk


Auditie placuta!