marți, 31 mai 2016

Simfonia a-VII-a (fragment 2). Eu as subintitula-o 'Cumintenia Pamantului'


Te-ai intrebat oare din postura ta de profan de ce “Cumintenia Pamintului” a lui Brancusi este atit de valoroasa pentru umanitate? Desigur te-ai intrebat - cel putin la fel ca si mine – de ce are un pret atit de ridicat. Cine a fost Constantin Brancusi ? Ei bine a fost un sculptor roman genial al sec. XX, provenit de la tara. De ce a fost genial? Fara sa stiu prea multe, si din pozitia de profan, eu cred ca geniul sau a fost acela ca a daltuit pietrele in asa fel incit vintul sa circule nestingherit printre ele. Le-a slefuit taranul in asemenea grad incit daca ai introduce sulpturile lui intr-un tunel de vint, ele ar putea avea aproape o portanta care le-ar ajuta sa-si ia zborul. Pietre care zboara. Columne geometrice perfecte care sfindind intemperiile se inalta la cer, sustinindu-l chiar. Dar ce o fi oare cu aceasta Cumintenie a Pamintului? Pai poate fi chiar un dar adresat Providentei, pentru ca Pamintul sa fie linistit si a te accepte asa cum esti tu cu toate pacatele tale. Cumintenia Pamantului isi are radacinile intr-o cumintenie anterioara crestinismului, figura fetei degaja un mister care o transforma intr-un portret universal. Din atitudinea statuii se degaja un sentiment de atasament fata de pamantul mama. Este un mesaj sculptat in forma unei fete pamantii, cu figura amorfa si trup strins intr-o ingenuitate ferecata. Fata este atit de frumos slefuita incit vintul o poate ridica in orice moment la cer. Este o simtire, o idee, o sugerare de candoare dumnezeiasca. Cumintenia Pamintului este o lucrare de arta. Fata nu este 'frumoasa' - nici ca Mihaela Radulescu, nici ca Andra si nici ca Pamela Anderson - ci mai degraba este 'urita' pentru ochiul profan. Ea este in schimb cuminte si absolut pura pentru cei ce pot sa priveasca cu ochii din spatele ochilor...si... nu te apropii de ea decit cu sufletul curat ca lacrima unui inger.


duminică, 29 mai 2016

Daca inca nu ai ascultat aceasta splendoare, te rog sa o faci acum


Louis Thomas Hardin (26 mai 1916 – 8 septembrie 1999), cunoscut ca Moondog, a fost un comozitor, musician, poet si inventator de instrumente American. A fost orb de la varsta de 16 ani. Intre anii 1940 si 1972 putea fi zarit adesea pe 6th Avenue intre 52nd si 55nd Street, purtand o mantie si un coif in stil viking, uneori murmurand muzica sau vinzand muzica, dar cel mai adesea tacand si stand linistit pur si simplu.


marți, 24 mai 2016

Focul singuratic


Ssst, nu-ti fie teama. Nu ai motive atata vreme cat nu faci zgomot. Timp de cateva zeci de minute vei avea senzatia ca te plimbi pe o bomba amorsata. Ai ramas singur, tu si cu bomba. daca vei fi foarte linistit si mai ales tacut, vei auzi ca in bomba pulseaza o inima iar la suprafata calci pe un praf de diamant. Daca esti cuminte si foarte linistit vei ajunge intr-o padure cu plante din catifea poleita cu praf de perle.


Te las acum, ai grija la intoarcere daca mai ai intoarcere!




marți, 17 mai 2016

Stop Making Sense

"Stop Making Sense" are un sens minunat. Un film despre un concert a new yorkezilor Talking Heads, filmat pe durata a trei reprezentatii de la Hollywood Pantages Theatre in decembrie 1983. O compilatie fara interviuri si fara decupaje. Regizorul Jonathan Demme ne ofera aici o experienta rock continua, ce devine din ce in ce mai intensa si culminand cu euforia. “Stop Making Sense” a fost singurul film al acelei perioade, care a avut o doza de bucurie de la inceput si pana la sfarsit. Solistul vocal David Byrne este cel care a proiectat cum sa fie luminata scena si intregul mediu de desfasurare a actului artistic, cu simplitate si eleganta (trei ecrane de proiectie). Fara brizbriz-uri. Muzicienii nu incearca sa ne demonstreze cat de ‘hot’ sunt ei; femeile din formatie nu incearca sa ne arate niciun fel de ‘carnita’ incinsa. Daca urmaresti filmul, este ca atunci cind te duci la un dezmat auster, dar care pina la urma este ceea iti doreai sa fie.

Proaspat barbierit, tuns scurt, drept ca o matura, purtand sosete albe si costum deschis la culoare, camasa inchisa pana la ultimul nasture de la gat, David Byrne – fondatorul trupei – apare pe scena singur (doar cu o chitara si un casetofon) pentru a canta prima piesa, Psycho Killer. Este atat de lipsit de culoare, aproape ridicol de alb si la fel sunt si miscarile lui de tampit cu gatul lung miscandu-si bratele de colo colo ca un robot. Pare descarnat si livid; ar putea fi parodia unui negru la adresa miscarilor unui alb. Insa Byrne insusi este parodic si stapaneste scena prin verva lui de gheata. Vocea lui Byrne nu este cea a unui solist vocal – nu are rezonanta necesara. Este mai degraba vocea unui chanteur cu incarcatura emotionala – un bocet metalic – si te-ai putea astepta sa se estompeze sau sa oboseasca. Vocea insa, pare sa nu slabeasca niciodata in vreme ce cintaretul se zbenguie, paseste in stil aerobic, topaie si danseaza. Byrne are o calitate de neintrupare aproape stiintifico fantastica, si acolo este ceva incognoscibil, aproape autist in legatura cu el. Face haz din autism. El confera trupei modernismul – tonul scazut la isteriei reprimate – care se amesteca oarecum cu un ritm proaspat si aventuros.

Dupa partea solo a lui Byrne, ceilalti opt membri ai formatiei apar treptat pe scena si trupa capata din ce in ce mai mult contur. A sosit randul basistei Tina Weymouth, care si canta cu vocea; o femeie luminoasa si radioasa, cu par blond lung. Zambeste si este relaxata (nu ar fi putut fi mai mult decat Byrne – el oase, ea carne). Privind-o, iti dai seama ca face ce si-a dorit sa faca. Si la fel este si tobarul Chris Frantz si la fel claparul Jerry Harrison si toti ceilalti facand parte dintr-o formatie rasial integrata. Cei sapte muzicieni si doua femei din backing vocals interactioneaza fara sa faca un caz din asta; ai senzatia ca lucreaza impreuna, si daca transpira o fac pentru ei insisi, pentru propria placere. Nu prea le pasa de noi ceilalti; doar isi impart buna dispozitie cu noi. Aceasta trupa este diferita fata de formatiile rock care cauta lumina carismatica si tot ce are legatura cu dragostea si sexul.



Watch Talking Heads - Stop Making Sense (1984) in Music | View More Free Videos Online at Veoh.com