joi, 29 decembrie 2016

Duran Duran Unstaged - Regia David Lynch


Ideea lui David Lynch de a regiza un concert pop al trupei Duran Duran ramane de departe mult mai captivanta decat rezultatul acestui demers. Cu toate ca Lynch apare la inceput anuntand ‘experimentul’, unul din trucurile maestrului suprarealist folosite aici este de a suprapune intr-un mod literalmente deprimant versurile cantecelor peste imaginile alb-negru apartinand amatorilor din audienta.  Fanii DD se vor plange ca formatia nu poate fi bine zarita din cauza schitelor digitale ale regizorului trasate febril peste imagini, fanii lui Lynch se vor plange ca este prea mult Duran Duran pe scena in ‘Duran Duran Unstaged’

https://vimeo.com/47029296

duminică, 4 decembrie 2016

Frank Zappa: Compozitor (n. 21 decembrie 1940/m. 4 decembrie 1993)




Roger Waters si show-ul ‘The Wall’


Pe un fond de revolta exagerata, locul muzicii devine oarecum vacant, iar ceea ce se aude este pe alocuri plictisitor.Din anumite motive insa, spectacolul merita vazut, unul dintre acestea fiind insasi istoria sa. ‘The Wall’ a fost un album dublu inregistrat in 1979 de catre Pink Floyd, al carui basist si solist vocal era Roger Waters. Inspiratia initiala a venit din sentimentul de izolare al lui Waters care a imaginat un zid intre el si public. Acest sentiment s-a inflamat transformindu-se intr-un album conceptual despre traumele un star rock numit Pink. Tatal lui Pink a murit in al doilea razboi mondial (la fel si tatal lui Waters). Pink a fost bruscat de catre profesori (la fel si Roger). Pink a devenit un star rock care se pretindea fascist. Altii in locul lui ar fi cautat un bun terapeut. Si, uite asa Waters a lansat albumul si au pornit in turneu. Zece ani mai tirziu Waters a fost in turneu in Germania pentru a marca prin show-ul respectiv caderea Zidului Berlinului. Din punct de vedere tehnic, spectacolul este superb. Animatiile lui Scarfe intinerite cu tehnologia digitala de ultima ora, sunt mai nimicitoare ca oricind. Cu exceptia piesei ‘Comfortably Numb’ si altor citeva, majoritatea sunt banale si impotmolite in auto-importanta. The Wall este strabatut de expresii izvorite din furie, confuzie si teama, fara a avea insa nimic de spus despre acestea. In ciuda imaginii extravagante, nimic nu arata ca pe undeva ar exista o farima de intelegere reala a lucrurilor.

joi, 17 noiembrie 2016

Un excentric saturnian, cu sistem de gandire infailibil


Nimeni nu explica mai bine titlul de geniu excentric precum Sun Ra, acest Inger al Rasei de pe Saturn si compozitorul a peste 1000 de melodii din 100 de albume. In rolul de compozitor de jazz, solist si instrumentist a explorat cele mai departate ramuri ale genului sau, ale tehnicilor de inregistrat acasa si instrumentele sale din melodii, incat a creat un catalog care-ti ia mintile. E pur si simplu o legenda. Cu ocazia celor 100 de ani de Sun Ra, In The Orbit Of Ra: Arkestra reflections examineaza geniul lui Sun Ra, de la coiful de staniol pana la tot ce a realizat, prin intermediul colaboratorilor si prietenilor sai, Marshall Allen, Danny Ray Thompson, Michael Ray si Knowl Scott. Urmareste clipul de mai jos Daca vrei o mostra din Sun Ra Arkestra, fii atent la aparitia In The Orbit Of Ra, curatoriat de Marshall Allen si care trece prin 25 de ani de muzica ca sa scoata o singura compliatie. 

\


duminică, 13 noiembrie 2016

Larry Coryell, Victor Bailey si Lenny White



Larry Coryell

Revista musicians l-a citat ca facand parte din lista celor 100 cei mai mari chitaristi in viata. Dupa ce in ultimii 40 de ani a scos peste 60 de albume ca lider si a cantat in zeci de ipostaze ca sideman, Larry Coryell si-a castigat fara dubiu acel loc onorabil. Explorand sunetul celor sase corzi intr-un numar extraordinar de setari, acest artist fara pereche a pasit drept spre jazz, chitara cu influente clasice, fuziunea funk-rock, light pop, precum si spre duete si triou-uri cu unele din cele mai celebre nume ale jazz-ului.

Victor Bailey

Victor Biley a murit in urma cu doua zile si a fost un bass-ist american. A facut bass la Weather Report in perioada de final a carierei trupei din 1982 si pana in 1986, dupa care s-a lansat intr-o cariera solo in 1988. Bailey a inregistrat si/sau a fost in turnee cu Omar Hakim, Sonny Rollins, Miriam Makeba, Larry Coryell, Lenny White, Mike Stern, Dennis Chambers, Poogie Bell, Weather Report, Michael Brecker, LL Cool J, Kenny Garrett, Jim Beard, David Gilmore, Lady Gaga, Madonna, Mary J. Blige, Steps Ahead, Sting, Hamiet Bluiet, Olu Dara, Don Alias, Sadao Watanabe, Michael Urbaniak, Ursula Dudziak, Roy Haynes, Tom Browne, Bobby Broom,Kenny Kirkland, Bernard Wright, Don Blackman, Rene McClean, Kevin Eubanks, Tommy Campbell, Kenwood Dennard, Delmar Brown, Najee, Bennie Maupin, Patrice Rushen, Rayford Griffin and Nick Smith, Scott Peaker precum si cu David Fiuczynski printre altii.

Lenny White


Fiind un baterist versatil, Lenny White este cel mai bine recunoscut pentru a fi facut parte din formatia Return to Forever a lui Chick Corea, in perioada anilor 1970. White a invatat tobe de unul singur si si-a inceput cariera situandu-se de la inceput in topuri si cantand in mod regulat alaturi de Jackie McLean (1968) sau inregistrand “Bitches Brew” cu Miles Davis in 1969. Curand dupa aceste realizari uriase, White a lucrat cu Freddie Hubbard, Joe Henderson, Woody Shaw, Gato Barbieri, Gil Evans, Stanley Clarke si Stan Getz. Ca membru al Return to Forever din perioada 1973-76, Lenny si-a castigat reputatia de baterist de varf din zona fusion insa a fost mereu suficient de versatil pt a se afla si in multe alte setting-uri stilistice.


sâmbătă, 1 octombrie 2016

The Dwarfs of East Agouza

"Cairo doesn't really need a movement like Psychedelia or Surrealism, because the city itself is psychedelic and one of the most surreal cities on the planet" Sam Shalabi of The Dwarfs of East Agouza أقزام شرق العجوزة.





miercuri, 28 septembrie 2016

Topul celor mai bune piese Funk din toate timpurile, realizat de Billboard



30. Isaac Hayes - "Theme from 'Shaft'"



29. Wild Cherry - "Play That Funky Music"


28. Lyn Collins - "Think"


27. Isley Brothers - "It's Your Thing"


26. War - "Lowrider"


25.  Marvin Gaye - "Got To Give It Up" (Marvin Gaye)


24. James Brown - "Papas Got A Brand New Bag"



23. Parliament - "One Nation Under A Groove"


22. Herbie - "Chameleon"


21. Carl Carlton - "She A Bad Mama Jama"


20. Stevie Wonder - "Higher Ground"



19. The Meters - "Cissy Strut"




18. Sly - "Thank You"




17.  James Brown - "Sex Machine"




16. Parliament - "Flashlight"




15. Lipps Inc - "Funky Town"




14. Rufus and Chaka Khan - "Tell Me Something Good"




13. The Whispers - "Rock Steady"




12. Kool and the Gang - "Jungle Boogie"




11. Michael Jackson - "Don't Stop Till U Get Enough"




10. Earth, Wind, and Fire - "Shining Star"




9. Kool and the Gang - "Get Down On It"




8. Stevie Wonder - "Superstition"




7. Commodores - "Brick House"




6. Cameo - "Word Up"




5. Mtume - "Juicy Fruit"




4. Average White Band - "Pick Up the Pieces"




3. Rick James - "Super Freak"




2. Parliament - "Give Up the Funk"




1. Zapp - "More Bounce to the Ounce"





duminică, 25 septembrie 2016

Coloane sonore exceptionale si secvente devastatoare din filme



Zabriskie Point

Regia: Michelangelo Antonioni
Scena finala: Explozia
Muzica: Pink Floyd


Secventa de 5 minute este marcata de suprapunerea Eisenstein-iana (casa explodeaza iarasi si iarasi), intr-o miscare filmata cu incetinitorul. Arfetactele consumerismului capitalist (un frigider, un televizor, mobilier,  mincare, detergent, imbracaminte, etc.) sunt transformate intr-un caleidoscop coloristic de forme acompaniat de o coloana Sonora maniacala formate din tipete promordiale si solouri de chitara. Ultima piesa care sare in aer este biblioteca cu sute de carti pulverizate plutind catre camera de luat vederi. O fi dorit oare Antonioni sa faca aici o legatura cu ‘explozia’ revolutiei studentesti din acea epoca? 


In the Name of the Father

Regia: Jim Sheridan
Scena de debut a filmului: Bombardamentul
Muzica: Jimi Hendrix

Trebuie sa va avertizez ca acest film abunda de limbaj licentios (cele mai multe cuvinte sunt insotite de “f”) si, daca eu pot intelege chestia asta, uneori limbajul este exagerat. De asemenea, in film sunt cateva scena violente, printre care si cea prezentata aici. Filmul prezinta o emotionanta poveste a unui tanar hotarat sa lupte pentru adevar.




Boogie Nights

Regia: Paul Thomas Anderson
Scena: Sinuciderea lui Little Bill
Muzica: Charles Wright and The Watts


Filmul prezinta aventurile unui barbat care intra in industria cinematografica pornografica din California la sfarsitul anilor ’70, inceputul anilor ’80. Aici nu pot sa inserez secventa din film, dar o sa inserez piesa care este o bijuterie a genului funk.



The Lost Highway

Regia: David Lynch
Scena: Hotelul
Muzica: Rammstein

Un film dark in care este vorba despre un barbat acuzat ca si-a ucis sotia (Patricia Arquette), dupa care in mod inexplicabil se transforma intr-un mecanic si incepe o noua viata. Filmul, care contine elemente ‘noir’ contine ultimele aparitii ale unor Robert Blake, Jack Nance si Richard Pryor; de asemenea este notabil actul de debut cinematografic al lui Marilyn Manson.

vineri, 23 septembrie 2016

Rock in Biserica


1. Eric Clapton "Eyesight to the Blind" (Tommy 1975)


2. James Brown "The Old Landmark" (Blues Brothers 1980)



3. Rock of Ages - Hit Me With Your Best Shot




4. Church Rock


miercuri, 21 septembrie 2016

Very 'Eavy, very 'Umble


Pe discul asta vreau sa-l am in varianta vinyl. Il cumpar de la tine oricine ai fi, numai daca imi place cum arati. Daca esti plinutz dar mai ales slabanog, ai ochelari de soare RB si pantaloni scurti peste genunchi, papucei rosii si atitudine de gandac arogant, sa nu te vad, ca nu cumpar de la tine nici macar frumusetea asta aflata intamplator in posesia ta. Nu cumpar nici de la genul 'office' si nici de la hipster cu barba sau de la specialist in cuvantari coaching lipsite de substanta. Cumpar numai de la vanzator cu look frumos si CV de calitate. Si stii de ce? Pentru ca vreau sa suferi cand o sa-l instrainezi, si sa fii sigur ca ti-l pot returna oricand, doar asa ca sa ne mai putem intalni si alta data.


duminică, 18 septembrie 2016

Lumpy Gravy


Lumpy Gravy este cel mai ciudat album al lui Frank Zappa din epoca in care a fost integistrat, si din multe puncte de vedere, muzica de pe acesta este nereusita; precum sta inscris pe coperta, “o piesa in mod curios inconsecventa, care initial si-a dorit sa fie un balet, dar probabil nu a reusit acest lucru”. Albumul a fost intregistrat in februarie 1967, data la care Zappa dirija orchestra “Abnuceals Emuukha Electric Symphony Orchestra and Chorus”, alcatuita din fosti membri Mothers of Invention si cativa muzicieni Hollywoodieni de top. Pe partea posterioara a albumului, Zappa ne intreaba pe noi auditoria daca “Este asta faza a doua a We're Only In It For The Money?" insa Lumpy Gravy este o jalnica continuare a The Money, cu toate ca imparte ceva material thematic cu cee ace avea sa devina mai tarziu grupul The Mothers.
Lumpy Gravy duce spre o abordare proteica extrema, muzica fragmentata fiind in favoarea lui Zappa, insa intregul fiind mai degraba inert. Compozitia este in mod deliberat garnisita cu dialoguri despre absolut orice, de la a locui in interiorul unor tobe si  pana la porci cu aripi, insa cele mai multe dintre aceste sectiuni vorbite par mai degraba fortate in mod artificial. Gasim pe acest album si ceva muzica ‘surf’, finalul discului fiind asigurat de "Take Your Clothes Off When You Dance" care pare sa fi fost aranjat de The Ventures.

Una peste alta, Lumpy Gravy este un album important si numai din cauza ca Zappa a fost una din cele mai progresiste minti. Lucrarea demostreaza faptul ca rock-ul are o problema serioasa atunci cand e luat exclusiv ca Rock, precum au si vocile serioase din Rock atunci cand sunt limitate de compozitie.

Pentru o mai usoara ingestie a materialului am ales varianta orchestrala si va urez auditie placuta.


duminică, 11 septembrie 2016

Cucamonga


Discurile de vinil. Le-am instrainat aproape pe toate. Cine le are acum e bogat. As comanda pe undeva sa cumpar discul asta cu Zappa. Numai cand scriu de el si simt mirosul copertei. Pe disc il scot usor sa nu se zgarie, cu toate ca si cateva zgarieturi ar face deliciul unei auditii pe un pick-up decent cu doza elecromagnetica 'sure'. Da, trebuie NEAPARAT sa fie marca 'sure'. Deci, am mijloacele audio si am albumul. Scot usor discul din 'inner sleeve' si ma uit la el pe ambele parti. Da! 'Inner sleve', care-i treaba?! Asa erau frumusetile ambalate pe vremea cand oamenii atingeau chestiile, le miroseau si le venerau ca pe artefacte. Discurile alea aveau clasa asa cum au berile scumpe ambalate in sticle cu guleras alb, si pe care le luai din frapiera daca nu cumva te servea chiar baiatul. Sau, erau ca desuurile unei femei sofisticate, cu mai multe etape de cucerit, emotiile dezasambalarii crescand de la etapa la etapa. Asa era la Lido, cel putin. Deci ai scos discul, l-ai privit atent pe toate partile, si la final ai suflat usurel asa, doar ca un snob, alungand o scama microscopica inexistenta. De acum, discul e gata sa-l cobori pe platanul sculei. Cu degetul mare actionezi un buton basculant care porneste platanul. Platanul este un cilindru cu inaltime mica, suprafata mare si moment dat de motor si curea - ca la masina. Este greu si are inertie mare si se roteste exact cu 33,33 rotatii pe minut. Este precis ca o nava cosmica. Acum este timpul sa cobori bratul la capatul caruia se afla doza 'sure'. actionezi o parghie verticala si chestia incepe a coboare foarte incet. Viteza mica cu care coboara bratul este ca sa nu raneasca discul atit de valoros. Este ca un mic sistem planetar in care ceva se roteste si altceva incearca sa-l acceseze perpendicular, si totul intr-o fizica perfecta. Dupa ce cuplarea s-a produs, asculti Frank Zappa & The Mothers of Invention. Sunetul este mult mai dinamic decat orice mp3 si esti un om elegant care audiaza o capodopera pe un dispozitiv mecanic perfect. Si totul suna atat de natural...


vineri, 2 septembrie 2016

Heavy Weather



In copilaria petrecuta in Austria, Zawinul a invatat sa cante la acordeon. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a studiat, in Cehoslovacia, pianul, la Conservator. Aici, la numai 13 ani, a avut primele contacte cu jazz-ul. A inceput sa cante cu diverse combo-uri si si-a castigat o serioasa reputatie in lumea jazz-ului de pe continent. Zawinul a plecat apoi cu o bursa la prestigiosul Colegiu de muzica Berklee din Boston, oras unde i-a cunoscut si a cantat cu Maynard Ferguson, Dinah Washington si Joe Williams. Au urmat imprimarile cu Miles Davis, printre care s-au numarat albumele "Bitches Brew", "Live and Evil" si "In a Silent Way". In aceeasi perioada, a scris cea mai populara tema a sa, "No Mercy For Me" (cunoscuta si sub numele de "Mercy, Mercy"). Muzicianul si-a facut debutul solistic pe disc in 1969, cu "Zawinul", si in decursul anului urmator a facut demersuri pentru o schimbare a cursului evolutiei jazz-ului, prin fondarea, alaturi de saxofonistul Wayne Shorter si basistul Jaco Pastorius, a supergrupului de jazz-rock "Weather Report". Grupul este considerat ca definitoriu pentru curentul numit si fusion. In cei 14 ani de existenta, "Weather Report" a imprimat 12 albume de o valoare exceptionala, printre care se numara capodopera "Birdland". In 1986, a aparut al doilea LP solo al lui Zawinul, "Dialects". In '88 a aparut primul album al grupului "Zawinul Syndicate", "The Immigrants". Muzica noului grup are influente sonore din aproape toate zonele lumii. A urmat albumul "Black Water", care a marcat o revenire a muzicianului la propriile radacini (albumul cuprinde si pasaje interpretate de el la acordeon).


In Romania, Joe Zawinul a dat doua cantari - 1994 si 2005.


marți, 31 mai 2016

Simfonia a-VII-a (fragment 2). Eu as subintitula-o 'Cumintenia Pamantului'


Te-ai intrebat oare din postura ta de profan de ce “Cumintenia Pamintului” a lui Brancusi este atit de valoroasa pentru umanitate? Desigur te-ai intrebat - cel putin la fel ca si mine – de ce are un pret atit de ridicat. Cine a fost Constantin Brancusi ? Ei bine a fost un sculptor roman genial al sec. XX, provenit de la tara. De ce a fost genial? Fara sa stiu prea multe, si din pozitia de profan, eu cred ca geniul sau a fost acela ca a daltuit pietrele in asa fel incit vintul sa circule nestingherit printre ele. Le-a slefuit taranul in asemenea grad incit daca ai introduce sulpturile lui intr-un tunel de vint, ele ar putea avea aproape o portanta care le-ar ajuta sa-si ia zborul. Pietre care zboara. Columne geometrice perfecte care sfindind intemperiile se inalta la cer, sustinindu-l chiar. Dar ce o fi oare cu aceasta Cumintenie a Pamintului? Pai poate fi chiar un dar adresat Providentei, pentru ca Pamintul sa fie linistit si a te accepte asa cum esti tu cu toate pacatele tale. Cumintenia Pamantului isi are radacinile intr-o cumintenie anterioara crestinismului, figura fetei degaja un mister care o transforma intr-un portret universal. Din atitudinea statuii se degaja un sentiment de atasament fata de pamantul mama. Este un mesaj sculptat in forma unei fete pamantii, cu figura amorfa si trup strins intr-o ingenuitate ferecata. Fata este atit de frumos slefuita incit vintul o poate ridica in orice moment la cer. Este o simtire, o idee, o sugerare de candoare dumnezeiasca. Cumintenia Pamintului este o lucrare de arta. Fata nu este 'frumoasa' - nici ca Mihaela Radulescu, nici ca Andra si nici ca Pamela Anderson - ci mai degraba este 'urita' pentru ochiul profan. Ea este in schimb cuminte si absolut pura pentru cei ce pot sa priveasca cu ochii din spatele ochilor...si... nu te apropii de ea decit cu sufletul curat ca lacrima unui inger.


duminică, 29 mai 2016

Daca inca nu ai ascultat aceasta splendoare, te rog sa o faci acum


Louis Thomas Hardin (26 mai 1916 – 8 septembrie 1999), cunoscut ca Moondog, a fost un comozitor, musician, poet si inventator de instrumente American. A fost orb de la varsta de 16 ani. Intre anii 1940 si 1972 putea fi zarit adesea pe 6th Avenue intre 52nd si 55nd Street, purtand o mantie si un coif in stil viking, uneori murmurand muzica sau vinzand muzica, dar cel mai adesea tacand si stand linistit pur si simplu.


marți, 24 mai 2016

Focul singuratic


Ssst, nu-ti fie teama. Nu ai motive atata vreme cat nu faci zgomot. Timp de cateva zeci de minute vei avea senzatia ca te plimbi pe o bomba amorsata. Ai ramas singur, tu si cu bomba. daca vei fi foarte linistit si mai ales tacut, vei auzi ca in bomba pulseaza o inima iar la suprafata calci pe un praf de diamant. Daca esti cuminte si foarte linistit vei ajunge intr-o padure cu plante din catifea poleita cu praf de perle.


Te las acum, ai grija la intoarcere daca mai ai intoarcere!




marți, 17 mai 2016

Stop Making Sense

"Stop Making Sense" are un sens minunat. Un film despre un concert a new yorkezilor Talking Heads, filmat pe durata a trei reprezentatii de la Hollywood Pantages Theatre in decembrie 1983. O compilatie fara interviuri si fara decupaje. Regizorul Jonathan Demme ne ofera aici o experienta rock continua, ce devine din ce in ce mai intensa si culminand cu euforia. “Stop Making Sense” a fost singurul film al acelei perioade, care a avut o doza de bucurie de la inceput si pana la sfarsit. Solistul vocal David Byrne este cel care a proiectat cum sa fie luminata scena si intregul mediu de desfasurare a actului artistic, cu simplitate si eleganta (trei ecrane de proiectie). Fara brizbriz-uri. Muzicienii nu incearca sa ne demonstreze cat de ‘hot’ sunt ei; femeile din formatie nu incearca sa ne arate niciun fel de ‘carnita’ incinsa. Daca urmaresti filmul, este ca atunci cind te duci la un dezmat auster, dar care pina la urma este ceea iti doreai sa fie.

Proaspat barbierit, tuns scurt, drept ca o matura, purtand sosete albe si costum deschis la culoare, camasa inchisa pana la ultimul nasture de la gat, David Byrne – fondatorul trupei – apare pe scena singur (doar cu o chitara si un casetofon) pentru a canta prima piesa, Psycho Killer. Este atat de lipsit de culoare, aproape ridicol de alb si la fel sunt si miscarile lui de tampit cu gatul lung miscandu-si bratele de colo colo ca un robot. Pare descarnat si livid; ar putea fi parodia unui negru la adresa miscarilor unui alb. Insa Byrne insusi este parodic si stapaneste scena prin verva lui de gheata. Vocea lui Byrne nu este cea a unui solist vocal – nu are rezonanta necesara. Este mai degraba vocea unui chanteur cu incarcatura emotionala – un bocet metalic – si te-ai putea astepta sa se estompeze sau sa oboseasca. Vocea insa, pare sa nu slabeasca niciodata in vreme ce cintaretul se zbenguie, paseste in stil aerobic, topaie si danseaza. Byrne are o calitate de neintrupare aproape stiintifico fantastica, si acolo este ceva incognoscibil, aproape autist in legatura cu el. Face haz din autism. El confera trupei modernismul – tonul scazut la isteriei reprimate – care se amesteca oarecum cu un ritm proaspat si aventuros.

Dupa partea solo a lui Byrne, ceilalti opt membri ai formatiei apar treptat pe scena si trupa capata din ce in ce mai mult contur. A sosit randul basistei Tina Weymouth, care si canta cu vocea; o femeie luminoasa si radioasa, cu par blond lung. Zambeste si este relaxata (nu ar fi putut fi mai mult decat Byrne – el oase, ea carne). Privind-o, iti dai seama ca face ce si-a dorit sa faca. Si la fel este si tobarul Chris Frantz si la fel claparul Jerry Harrison si toti ceilalti facand parte dintr-o formatie rasial integrata. Cei sapte muzicieni si doua femei din backing vocals interactioneaza fara sa faca un caz din asta; ai senzatia ca lucreaza impreuna, si daca transpira o fac pentru ei insisi, pentru propria placere. Nu prea le pasa de noi ceilalti; doar isi impart buna dispozitie cu noi. Aceasta trupa este diferita fata de formatiile rock care cauta lumina carismatica si tot ce are legatura cu dragostea si sexul.



Watch Talking Heads - Stop Making Sense (1984) in Music | View More Free Videos Online at Veoh.com

duminică, 3 aprilie 2016

Black Cat ft. Max&Tippi

Astazi, '10 minute' va prezinta o editie speciala. In cadrul emisiunii veti asculta un interviu cu Max motanul meu, iar la final o piesa de blues autentic. Pe fundal se va auzi din cand in cand tot Max, iar la un moment dat va interveni si Tippi - prietena lui Max. Auditie placuta!

'10 minute' va pezinta Regyptian Strut. Auditie placuta

sâmbătă, 12 martie 2016

EL&P 1970 (R.I.P. Keith Emerson)


Plin de viata, ambitios, de succes aproape integral, primul album ELP a fost dominat de piese instrumentale (‘The Barbarian’, ‘Three Fates’) si balade romantice (‘Lucky Man’), toate dovedind pe deplin talentele descurajante pentru concurenta, a celor trei muzicieni.  Acest album, care ajunsese pe locul 20 in topurile americane si pe cel de-al patrulea in cele britanice, a scos la iveala latura cel mai putin pretentioasa dar si cea mai muzicala a formatiei – doar cu mici exceptii ca ‘Three Fates’ si probabil ‘Take a Pebble’ – in afara carora nu gasim pe album foarte mult exces componistic.  Chiar și aici, cu un material muzical relativ echilibrat, albumul prezinta inceputurile unei ere intunecate, salbatice, un edge gotic, de-abia intilnite pana in acel moment in genul asa-numitului "art rock", si asta datorita, in primul rind, atacurilor lui Keith Emerson realizate cu cele mai sofisticate synthesisere vazute pina in acel moment.


sâmbătă, 5 martie 2016

Miles Davis - Bitches Brew (1970)



De ce imi place muzica electrica a lui Miles Davis atit de mult? De ce consider muzica lui Miles ca fiind cea mai buna muzica facuta vreodata pe aceasta planeta? Desigur, in functie de gusturi, placerea de a asculta diverse stiluri de muzica difera de la individ la individ, insa imi permit sa va expun urmatoarele considerente personale legate de muzica lui Miles Davis:

Poti dansa pe ea. (Incerca “Black Satin” de pe On The Corner).


Te poti relaxa si descolaci pe ea. (Incearca “Mayishia” de pe Get Up With It).


O poti folosi pentru accelerarea pomparii cu adrenalina. (Incearca “Fast Track” de pe We Want Miles).


Poti sa stai si sa reflectezi pe ea. (Incearca “Gondwana” de pe Pangaea).


Poti sa dai din cap pe ea. (Incearca soloul de bass din “Calypso Frelimo”, de pe Get Up With It. Daca vrei sa dai din cap inca si mai tare, incearca si fetele 2 si 4 de pe acelasi album).


Poti sa faci dragoste pe ea. (Incearca “Miles Runs Vodoo Down” de pe Bitches Brew. Daca partenerul nu-ti impartaseste trairea, atunci te poti masturba. Sau incearca “Ascent” de pe The Directions – mai romantic oarecum in felul sau ciudat de a suna).


Ea reflecta experienta neagra si consolideaza muzicile anterioare disparate, intr-un intreg coerent. (Incearca Bitches Brew si On The Corner).


Atit de multi artisti au fost influentati de muzica sa, incit este imposibil sa nimeresti chiar in miezul problemei si sa mergi direct la sursa ca sa obtii adevarata chestie.


Este nepieritoare; poti sa o asculti fara jena pentru decade de acum inainte. De fapt, cu cit trece timpul cu atit poate capata sens pentru multi dintre noi.


Este arta pura, izvorita dintr-o considerabila experienta personala, intelect si dorinta de auto-definire. Nemaipunind ca este incintatoare si se leagana ca o mama. 



Miles Davis - Get Up With It

Miles Davis - On the Corner

vineri, 26 februarie 2016

Hard Texas Funk 1968–1975 (Jazzman)


Jazzman Records cautau 21 de piese super-rare si needitate, din perioada 1968 – 1975, si in acest fel au realizat antologia definitiva a funk-ului texan. Piesele acestui album sunt foarte curajoase si elevate. Tobele iti nimicesc permanent figura.  






The Clash. We will fight till THE END


We've gotta travel — over mountains
We've gotta travel — over seas
We're gonna fight — you, brother
We're gonna fight — till you lose
We're gonna raise — 
TROUBLE!


Muzica pentru creier si seductie



sâmbătă, 13 februarie 2016

Fred Frith: Gravity


La 1,3 miliarde de ani lumină de noi, două găuri negre care orbitau una în jurul celeilalte au fuzionat, iar două interferometre separate ale LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) au reușit să detecteze undele gravitaționale generate de acestea, după ce au traversat toată această distanță. 


Bill Laswell: Points of Order



Long Time No See, si de aceea va propun sa intram in transa cu…

The first solo record for his new Innerhythmic imprint, the avant-groove Points of Order recording finds the ever-collaborative Bill Laswell inviting stellar musicians into his formidable company for this fall 2001 release. Beginning with a representative Laswellian "period" drum'n'bass spy movie piece, hip-hop leftists Anti-Pop Consortium vocalize over "Staple Nex" and "Broken Toenail Gland," and find an ideal landscape for their acclaimed intellectual spoken words and raps. Lying imbedded among the explorations of trumpet players Graham Haynes and Toshinori Kondo (William Parker, United Future Organization), Beans, Priest, and M. Sayyid's words roll off the tongue with tremendous astuteness lubricating their delivery. ("Now tell the androids what it means to use reason, confuse seasons, abuse needles to make beats, my large intestine is a breakbeat!") But as coyly as they enter, the two songs featuring vocals seep back into instrumental big beat jazz, emulating a kind of enhanced 1968 Miles feel with updated beats and bass that embody all of Laswell's signature deep pocket. Also present on the recording is German-born pianist Karl Berger (Lee Konitz, Sly Dunbar), percussionist Aiyb Dieng(Umar Bin Hassan, Herbie Hancock), and drummer Karsh Kale. Overall this is a cherishable solo recording of tremendous beauty and intelligence, filled with progressive sounds so nurtured they sound like they've been mounting for centuries.


joi, 21 ianuarie 2016

Wolfmother: Victorious


Avandu-l lider pe Andrew Stockdale, formatia Wolfmother si-a uimit fanii din intrega lume, a cantat in spatii arhi-aglomerate peste tot pe aceasta planeta, au realizat show-uri fabuloase in cadrul unor festivaluri precum Coachella, Lollapalooza si Reading si Leads, a fost invitata sa imparta scena cu rock icons ca Aerosmith si AC/DC. Cu ocazia includerii in UK Music Hall of Fame, Led Zeppelin i-a invitat personal la ceremonie. Pentru multi artisti, asemena realizari marcheaza deobicei culmea carierei – si asta daca sunt norocosi. Dar, la zece ani dupa aparitie, Wolfmother au revenit cu cee ace s-ar putea numi cea mai buna lucrare la zi a formatiei. Cu Victorious, Stockdale reuseste inca o data sa soseasca la timp: intr-o epoca dominate de downloaduri single-song, acesta este un album ce merita ascultat si reascultat de la inceput si pina la sfarsit, piesa cu piesa.

1. The Love That You Give
2. Victorious
3. Baroness
4. Pretty Peggy
5. City Lights
6. The Simple Life
7. Best Of A Bad Situation
8. Gypsy Caravan
9. Happy Face
10. Eye Of The Beholder




sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Steve Hillage – Green (foto din curte de la Chirales).


Pe vremea cind a fost scos acest album, Steve Hillage era unul din cei mai notorii chitaristi hippie, si se afla in forma maxima. Fusese intr-un turneu cun formatia pe care o alcatuise pentru acest album, astfel incit toti muzicienii erau foarte bine sudati impreuna. Pina in anul 1978, Hillage avusese multe experiente cu trei albume solo in spate, si cu foarte multa activitate (cea mai notabila fiind alaturi de Gong in perioada de succes a lor din perioada 1973-75).
'Green', chitara suna, toba  bate, basul este viral de funky, si sintetizatoarele sunt spatiale si  parca de pe alte planete. Partea vocala a lui Hillage nu este punctul lui forte, insa este foarte buna de vreme ce Miquette Giraudy se afla acolo pentru sprijin. Green !

Auditie placuta!