duminică, 19 aprilie 2015

Numele: John McLaughlin. Ocupatia: Electric Guitarist


In 1968, la virsta de 26 de ani, initiaza primele proiecte personale si formeza primul grup alaturi de John Surman, Tony Okley si basistul Brian Odges. 1968 este si anul in care apare primul sau album – “Extrapolation” (1969).

Din acest moment, cariera lui John incepe sa capete contur: la sfatul lui Dave Holland, Tony Williams, care tocmai renuntase la colaborarea cu Miles Davis, il solicita pe John McLaughlin. Alaturi de Larry Young, inregistreaza “Emergency” (1969). Urmeaza "Turn It Over" in 1970.

McLaughlin se simte atat de bine alaturi de acest grup incat refuza invitatia lui Miles Davis de a i se alatura. Cu toate acestea, ceva mai tarziu, cand Lifetime se destrama, John McLaughlin colaboreaza cu Miles Davis pentru cateva din capodoperele muzicale ale acestuia: " In A Silent Way",  "Bitches Brew", "Big Fun" in 1969 si respectiv "A tribute to Jack Johnson", "Live Evil" in 1970 si "On the Corner " in 1972. In toata aceasta perioada, John McLaghlin a mai inregistrat si piese alaturi de Jimi Hendrix, Buddy Miles si Dave Holland.

Genul electro-fusion atrage din ce in ce mai mult muzicienii din intreaga lume. Dupa o buna bucata de timp in care devine adept al lui Guru Shri Chinmoy Ghose, McLaughlin isi ia numele de Mahavishnu. Dupa un album solo intitulat " My Goals Beyond" in 1970, el pune bazele unuia dintre cele mai importante grupuri de rock ale acelei perioade: The Mahavishnu Orchestra, avindu-i in componenta, alaturi de McLaughlin pe Billy Cobham, Jam Hammer, Jerry Goodman si basistul Rick Laird. " The Inner Mounting Flame" din 1971 reprezinta inceputul unor inregistrari ce vor entuziasma publicul prin accentele inovatoare ale acestui gen muzical perfect adaptat evolutiilor tehnologice ale vremii. Trupa sustine concerte in intreaga lume cu casele inchise.

In ciuda succesului abumelor " Birds of Fire" (1972) si "Mahavishnu Orchestra" in 1973 (albume vindute in cantitati impresionante), aventura muzicala a trupei ajunge la final, dar va avea momente episodice in anii ce urmeaza alaturi de noi muzicieni ca Jean-Luc Ponty, Gayle Moran, Billy Evans, Mitchell Forman, Billy Cobham, Katia Labeque, si Hussain.

Dupa  o  scurta colaborare  cu Carlos Santana pe "Love Devotion Surrender" in 1972, (Santana fiind un alt adept al lui Guru Shri Chinmoy Ghose), John McLaughlin decide ca  e timpul  sa colaboreze  cu  muzicieni indieni:  violonistul  L. Shankar, percutionistul Zakir Hussain si Raghavan. Astfel se naste in 1975 grupul Shakti, care concerteaza in intreaga lume pina in 1977. Este una din formatiile care omagiaza prin componenta sa stilul "World Music", la acea vreme neconfirmat oficial. Astfel iau nastere o serie de albume de referinta ca "Shakti" (1975), "A Handful of Beauty" (1976) si "Natural Elements"(1976).

Trupa se desfiinteaza oficial in 1978. Impreuna cu L. Shankar, McLaughlin continua in trupa nou formata, One Truth Band, trupa cu o viata extrem de scurta.

Urmeaza o perioada in care John McLaughlin isi intra pe deplin in drepturi, compunand albumul "Electric Guitarist". Dupa aceasta urmeaza asa-zisa perioada franceza, denumita astfel datorita colaborarii cu pianista Katia Labeque, in "Music Spoken Here" (1980). Din acest moment incepe una din perioadele de legenda datorate colaborarii cu Al Di Meola si Paco de Lucia. O intreaga generatie de chitaristi cucereste piscurile virtuozitatii, inregistrand o serie de albume intrate in legenda: "Friday Night in San  Francisco" ( 1980) si "Passion Grace and Fire" ( 1983).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu